Als u dit leest is het januari 2022. Een nieuw jaar! We hebben de feestdagen in coronatijd beperkt moeten vieren. Maar ik hoop dat u toch goede en gezellige dagen heeft gehad en het nieuwe jaar positief tegemoet gaat. Mee namens de andere bestuursleden wens ik onze bewoners en u als lezers een heel gelukkig en gezond nieuw jaar toe.

Onze goede wensen doen we door het aan elkaar sturen van een kerstkaart. Dikwijls zelf ontworpen, met mooie beelden en warme persoonlijke teksten. Tegenwoordig, meer en meer, via whatsapp, facebook of een ander digitaal middel. Een kerstgroet betekent nu meer dan in andere jaren. Ondanks de hogere prijzen versturen wij, Nederlanders, massaal kerstwensen. Door corona is er blijkbaar grote behoefte aan onderling contact en verbondenheid.

Kunt u zich herinneren dat in vroegere tijden de roodborst vaak prijkte op de gezellig besneeuwde kerstkaarten, die in december op de mat vielen? En weet u waarom dat was? Die roodborst op kerstkaarten danken we namelijk aan de Engelse postbodes uit de Victoriaanse tijd. Die postbezorgers moesten destijds een rood uniform dragen, want die kleur hoorde bij het koningshuis en de Britse vlag. Daardoor leken ze op roodborsten en kregen de bijnaam ‘robins’ (roodborsten). Al snel kwamen er toen kerstkaarten met roodborsten die aan de deur klopten om de post te bezorgen. Net als de postbode. Toen had je het balletje aan het rollen.

Nu naar onze bewoners. Voor hen hadden wij nog het één en ander in petto. Zo stond voor 8 december een uitje aan de Orchideeënhoeve gepland.  Ze verheugden zich er zo op de Orchideeënhoeve te bezoeken, prachtig verlicht in kerstsfeer. Of Flamingo’s te spotten en de tropische vlinders te bekijken tussen kleurige bloemen en planten. Maar corona gooide roet in het eten. Het uitje kon niet doorgaan. Erg jammer!

Maar de activiteitenbegeleiding kwam op het luminieuze idee een fotograaf te laten komen om van iedere bewoner een zelfportret te maken. Dat is gebeurd. De bewoners zijn, mooi gekleed en soms nog naar de kapper geweest, gefotografeerd. Enkelen met kinderen en zelfs met kleinkinderen. Er staat nu bij veel bewoners een mooi zelfportret. Op die manier werd het gemis van het uitstapje een beetje goedgemaakt.

De foto’s werden gemaakt in het restaurant. Gezeten naast de kerstboom, werden de bewoners één voor één gefotografeerd. Het was een gezellige gebeurtenis en er waren heel wat toeschouwers die erg van de fototaferelen hebben genoten. Zelf heb ik ook wat foto’s gemaakt. Van de fotograaf die in actie was, maar ook van een kleindochter, Mirjam Stoetman, met haar oma en oud-tante. Een mooie foto die ik mocht plaatsen in de Scheepsberichten en op onze site. Bij dezen.

Maar we hebben nog meer gedaan. Op 15 december hebben we de bewoners 2 aroma diffusers als geschenk aangeboden. Nu zult u zich afvragen wat een diffuser is. Bij de overhandiging heeft activiteitenbegeleidster Debora dat haarfijn uitgelegd. De gegeven diffusers hebben de vorm van een ui. En u weet; een ui geeft een geur af. Erg sterk en niet lekker. Een diffuser doet juist het tegengestelde. Die verspreidt lekker ruikende geuren. Bijvoorbeeld een lavendelgeur. Met een mooi muziekje op de achtergrond word je daar rustig van en val je zo in slaap. De diffusers staan in de huiskamer. Maar de bewoners kunnen die ook meenemen naar hun appartement om daar van een heerlijk geurtje te genieten.

                      

Verder hebben we de bewoners nog verrast met een kerstpakket. Met nieuwjaarsrolletje, een flesje advocaat, slagroom en andere heerlijke dingen. Sommige bewoners hadden speciale wensen. Zij werden blij gemaakt met bijvoorbeeld drop, chips en zelfs kattenvoer voor hun huisdier in het pakket. En wij op onze beurt werden blij van hun dankbare en hartverwarmende reacties.

Op 15 december hebben we nog vergaderd.

Greta Brouwer, verzorgende bij De Driemaster, kwam op de vergadering aandacht vragen voor een waakmand. Greta doet een opleiding en wil in De Driemaster graag starten met een waakmand. Nadat zij ons had uitgelegd wat een waakmand is, hebben wij Greta een bijdrage toegezegd.

Verder passeerden de gebruikelijke dingen de revue. Wat nu toch wel echt aandacht vraagt is de vacature in ons bestuur. De invulling wil nog niet lukken. Hierbij nog maar eens, en nu dringend, de oproep om ons bestuur te komen versterken. En u bij één van de bestuursleden te melden, of iemand anders op te geven waarvan u denkt dat die wel bestuurslid wil worden. Alvast hartelijk dank.

We hebben ook nog even teruggeblikt op de activiteiten die we het afgelopen jaar voor de bewoners hebben kunnen doen. En dat zijn er, ondanks corrona, toch nog wel wat geweest. Het doet ons goed op deze manier iets voor onze bewoners te kunnen betekenen en te kunnen bijdragen aan hun welzijn.

Dit is het voor deze keer. Als bestuur wensen wij onze bewoners en alle lezers een goede wintertijd toe. Pas goed op elkaar en blijf gezond!

Een hartelijke groet, mede namens Fenny, Anneke en Ingrid.

Henk Pranger.