Op 4 december was onze vergadering. Het was de eerste vergadering voor ons nieuwe bestuurslid Renee van Sleen. Zij werd hartelijk welkom geheten in onze club. Renee is geen onbekende in De Driemaster. Wij hebben alle vertrouwen in een goede en plezierige samenwerking.

Er werd terug geblikt op het 25 jarig jubileum van De Driemaster in de week van 4 tot 8 november. Het was een geweldig feest! Met voor ons als hoogtepunt het cadeau dat we hebben kunnen aanbieden. Een tweede (boom)stamtafel voor in het atrium. Er wordt inmiddels goed gebruik van gemaakt! En zorgt voor verbinding tussen degenen die aanschuiven. En zo is het ook bedoeld!

Het overzicht van het aantal bezoekers van onze website passeert ook altijd even de revue. Het aantal bezoekers is constant. Zo rond de 3000 per kwartaal.

Ons beleidsplan is aan herziening toe. Voor de periode van 2025 tot 2028 moet er een nieuw plan komen. Het toegezonden concept is besproken. Er zijn enkele kleine wijzigingen. Daarna is het beleidsplan goedgekeurd. Het is inmiddels op onze website geplaatst.

Er is nog gesproken over de komende activiteiten. De gourmetavond die vanwege het jubileum is verplaatst naar volgend jaar. Het gebruikelijke lentebloemetje bij het begin van de lente. En het poffertjesfestijn op Koningsdag. Tot zover de vergadering.

Op 7 februari hebben we een gourmetavond voor de bewoners georganiseerd. Er waren veel gourmetstellen aangesloten. Teveel! Het stroomnet had het even te zwaar. De stoppen knalden er enkele keren uit. Maar onze electriciteitskenner Marten had het euvel snel onder de knie. En konden we tot opluchting van iedereen met de gourmetstellen aan de slag.

Slagerij De Wolvenberg had haar best gedaan allerlei vlees lekkernijen op tafel te brengen. Ook de speklapjes ontbraken niet. En van het stokbrood met kruidenboter en salade werd volop genoten. Ook wij als Vrienden van … waren van de partij. Iedereen bakte er lustig op los. En met een drankje erbij werd het een heerlijke en gezellige avond. Met als afsluiter een kop koffie met een sousje.

Nu heel iets anders, dat ik toch met u wil delen. Als natuur- en vogelliefhebber, ben ik al jaren lid van Vogelbescherming Nederland. Een vereniging die zich als doel gesteld heeft in het wild levende vogels en hun leefgebieden, zowel in Nederland als wereldwijd, te beschermen

Ik was één van de 105.000 mensen die dit jaar hebben meegedaan aan de Nationale Tuinvogeltelling, georganiseerd door Vogelbescherming Nederland.

De Vogelbescherming schreef daar het volgende over: De Tuinvogeltelling is het grootste burgeronderzoek van Nederland en in 2025 zijn de deelnemersaantallen opnieuw een groot succes. Het toont aan dat veel Nederlanders betrokken zijn bij vogels. Toch valt er voor de vogels zelf nog heel wat winst te behalen.

Uitdagingen voor huismus en merel

Het hoge aantal deelnemers geeft een helder beeld: duidelijk is dat het met veel vogelsoorten nog niet goed gaat in ons land. Veranderingen in ons landschap zorgen ervoor dat vogels steeds minder plekken vinden voor voedsel en schuilplaatsen, wat hun overlevingskansen, ook in de stad, verkleint.

Het is gebruikelijk dat de huismus, die vaak in een groepje van zeven leeft, veel gezien wordt. In aantal werd de huismus op de voet gevolgd door koolmees en pimpelmees.


Het aantal huismussen is in de afgelopen decennia meer dan gehalveerd. Ook het aantal getelde merels is teruggelopen.

Enkele opvallende volgels die werden gezien bij de telling zijn de de kauw (4), merel (5), vink (6), houtduif (7), ekster (8), Turkse tortel (9) en roodborst (10).

Naast deze bekende ook opvallende waarnemingen. Eén kruisbek, twaalf pestvogels, tien waterrallen en maar liefst drieënzeventig grote gele kwikstaarten.

Verder maar liefst vijf soorten spechten: de kleine bonte specht, groene specht, grote bonte specht, middelste bonte specht en de zwarte specht.

Opvallend is ook dat er dit jaar opnieuw zwartkoppen en tjiftjaffen zijn gemeld. Dit hangt mogelijk samen met hun toenemende overwintering in Nederland door klimaatverandering.

Door de vogeltelling krijgt Vogelbescherming een steeds beter beeld van de vogelpopulaties in de winter rondom onze tuinen en balkons. Deze informatie is van groot belang voor de bescherming van vogels.

Door met de linker muisknop op Beleef de lente van Vogelbescherming Nederland klikken opent zich een nieuw venster en is het mogelijk diverse soorten vogels in hun natuurlijke habitat via een webcam te volgen. Kijkt u maar eens. Prachtige beelden!

Verder hieronder een overzicht van vogels die bij de tuinvogeltelling gezien zijn.

Dit is het voor nu. Wij wensen bewoners, hun familieleden, vrijwilligers, zorgmedewerkers en alle lezers een hele goede tijd toe.

Een hartelijke groet, ook namens Fenny, Anneke, Marten en Renee.

Henk Pranger.