We hebben een guur en te nat voorjaar gehad. Gevolgd door een droge en warme periode. Zelfs zo dat er op de landerijen weer gesproeid moest worden om de gewassen van water te voorzien. Bij zonneschijn heeft de waterstraal de kleuren van de regenboog. Een schitterend gezicht. De langste dag is geweest en we gaan nu richting, hopelijk een mooie zomer. En als de warme dagen, op het moment dat ik dit verhaal schrijf, een graadmeter zijn, komt het zeker goed.

Het is al zo’n beetje traditie dat we met Hemelvaart en Pinksteren gaan kamperen in Ootmarsum. Een klein kunstenaars stadje in Twenthe. Een prachtig glooiend gebied waar je heerlijk kunt wandelen en fietsten. Zo ook dit jaar.
Op vakantie houden we er van bijzondere dingen te ontdekken. En die zijn er daar. Zoals de Kroezeboom in de buurt van Fleringen. Eén van de oudste bomen van Nederland. Zijn exacte leeftijd is niet bekend, maar naar alle waarschijnlijkheid is hij wel zo’n 400-500 jaar oud. En er wordt van alles aan gedaan, deze toch wel wat vervallen boom, in leven te houden.

Kroesboom betekent kruisboom. Dit is een boom, die op een grens of kruispunt staat. De plaats waar deze boom staat werd vroeger gebruikt om recht te spreken. En werd beschouwd als heilige plaats. De boom dient ook als grensmarkering.
In de 16-de eeuw heeft er al een kapel gestaan. De huidige kapel is ingewijd in 1945. In 1916 is de Kroezeboom geschonken aan de St. Pancratius Parochie in Tubbergen. Sinds 1970 zijn er jaarlijks vieringen van katholieken, protestanten en de vredesbeweging.

Een andere bijzondere bezienswaardigheid is de houtzaagmolen op het Landgoed Singraven bij Denekamp. Het is de laatste water aangedreven molen in Nederland. De wateraanvoer komt van het riviertje de Dinkel, die ontspringt in het plaatsje Holtwyck in Nordrein Westfalen. Mooi om te zien hoe het waterrad het zaaggedeelte in werking zet. En er planken in alle gewenste maten gezaagd worden.
Sinds de vorige Scheepsberichten hebben we niet vergaderd, maar zijn er van onze Stichting toch een aantal dingen te melden. Zo hebben de bewoners op Koningsdag, in feestelijke stemming, onder het genot van een drankje, kunnen genieten van lekkere poffertjes. Gebakken door de kofferbakker uit Hoogersmilde. Een fijne gezellige middag.
Verder is de elektrische rolstoelfiets in gebruik genomen. De fiets te gebruiken en er met een bewoner op uit te gaan, is nog niet zo eenvoudig. Vooraf moeten er allerlei handelingen worden gedaan. De rolstoel met bewoner moet veilig op de fiets worden vast gezet. Maar op 26 mei was het dan eindelijk zover. Mevr. A. Blomsma had de primeur. Genietend van een harde wind in de haren en de zon op het gezicht, is Yvette met Mevr. Blomsma naar het Meulenparkje in Bovensmilde gefietst. Een mooie tocht waar Mevr. Blomsma erg van heeft genoten. Fantastisch dat dit nu mogelijk is voor de bewoners!
En dan als hoogtepunt natuurlijk de bazaar op 10 juni. Jarenlang is er geen bezaar geweest. Door inzet en hulp van een aantal vrijwilligers, die veel werk hebben verzet, is het gelukt een bazaar te organiseren. Compleet met een kleine rommel- en boekenmarkt, het rad van avontuur, een loterij en een geluksboom. En niet te vergeten: Kunst of kitsch? Waarbij antiquair, taxateur en eigenaar van antiekzaak De Pijpenla in Smilde ingebrachte voorwerpen op waarde schatte.
Het weer was prachtig. En de temperatuur uitstekend, zodat veel zich op het buitenterrein afspeelde. En de opbrengst boven verwachting. Mee door veel financiële bijdragen ruim € 2.400,00!! Iedere gever van geld of goederen heel erg bedankt. En natuurlijk hulde en dank aan onze vrijwilligers die dit alles mogelijk hebben gemaakt.
Dit is het voor nu. Tot een volgende keer. Als bestuur wensen wij onze bewoners, hun familieleden, vrijwilligers, zorgmedewerkers en alle lezers een hele fijne zomer toe.

Een hartelijke groet, mede namens Fenny, Anneke, Ingrid en Marten.

Henk Pranger.