De vogels fluiten en sinds een aantal weken bloeien ze weer met duizenden in parken en tuinen in ons land. Samen met het sneeuwklokje is de krokus het symbool van de lente in aantocht. De dagen worden weer langer! Maar toch kregen we in maart nog te maken met spiegel gladde wegen en een pak sneeuw. Het was maar van korte duur. Als je de weg op moest vervelend, maar velen hebben toch ook nog even van de wintersfeer kunnen genieten. En daarvan ook mooie foto’s kunnen maken. Zo ook ik.

Dingen om blij van te worden. Maar die in schril contrast staan met de zorgwekkende berichten en beelden die dagelijks binnen komen. Zoals de gevolgen van de verschrikkelijke aardbevingen in Turkije en Syrië. De oorlog in Oekraïne, de stromen vluchtelingen en noem zo maar op.

Ook in eigen land stapelen de problemen over ouderen-(gezondheids) zorg, klimaat, stikstof, woningnood etc. zich op. Om nog maar niet te spreken van de zorgen die we kunnen hebben over de eigen gezondheid en persoonlijke omstandigheden. Ik hoop dat ieder een weg vindt om positief in het leven te (blijven) staan.

In de wintermaanden hadden wij regelmatig een gast in de tuin. Een eekhoorn! Die komt snoepen van de lekkere dingen die we voor de vogels hebben neer gehangen. Of die meeneemt naar zijn nest om de voorraad voedsel aan te vullen. Bij ons heeft hij het vooral voorzien op een bol met touw en mos. Dat stopt hij in z’n wangzakken. En neemt het mee om zijn nest op orde te brengen.

De stichting Landschap Overijssel meldde dat zaterdag 11 maart het eerste kievitsei is gevonden. Het ei werd ‘s morgens rond 10.45 uur tussen de sneeuw aangetroffen in het Staphorsterveld, nabij Hasselt in Overijssel. Daarmee is het weidevogelseizoen, en ook mijn hobby, beschermng van weidevogels, weer begonnen.

De vondst kwam als een verrassing. Dat de kievit nu al eieren zou leggen werd nog niet verwacht. Want zo warm was het nog niet.

Om te achterhalen of het om een vers ei gaat, wordt een 'watertest' gedaan. Het ei wordt beoordeeld op kleur én of het vers is. Dat wordt gedaan door het ei in een bakje water te leggen. Als het langzaam naar de bodem zakt is het vers. Blijft het drijven, dan is het een oud ei. Gelukkig zakte dit ei langzaam naar beneden.

Bestuurszaken. Binnenkort hebben we weer vergadering. Aan de orde komen de verslagen over het afgelopen jaar. Een verslag van onze activiteiten en het financiële verslag. Die zullen na goedkeuring op onze site geplaatst worden.

Het zijn de bewoners van De Driemaster, maar het voelt ook een beetje als “onze” bewoners. Het is altijd fijn hen met iets te kunnen verrassen. Iets persoonijks of voor algemeen gebruik. Per slot van rekening is dit eigenlijk de doelstelling van onze stichting.

Wat ieder jaar terug komt bij het aanbreken van de lente: het voorjaarbloemetje!! Dit jaar een prachtig boeket in een vaasje. Op 23 maart aan hen gegeven. Met het toepasselijke gedicht over “het wonder” van de natuur. U leest het ergens anders in deze Scheepsberichten. De bewoners waren erg blij met deze lentegroet.

Op het wensenlijstje van de activiteitenbegeleiders stond een electrische rolstoelfiets. Een fiets waar voorop een rolstoel geplaatst kan worden. De kosten van zo’n fiets, die voldoet aan alle veiligheidseisen en is voorzien van de nieuwste attributen, zijn behoorlijk hoog. Met de hulp van Adri Voogt, oud-aannemer in Smilde, hebben we van een goede-doelen fonds uit de bouwwereld een bijdrage voor deze fiets kunnen krijgen. En de fiets aangeschaft.


In een feestelijke bijeenkomst, ook op 23 maart, met koffie en een gebakje, hebben we deze verrassing aan onze bewoners aangeboden. De sleutels zijn overhandigd aan Mevr. Van Beusekom, die daarna de fiets heeft onthuld. Het is een prachtige fiets met alles er op en er aan. Ik hoop dat vrijwilligers van de fietsbrigade met bewoners er veel gebruik van maken. En gaan rond toeren in de mooie omgeving en natuur in Smilde. Wij zijn blij weer een mooie bijdrage aan het welzijn van onze bewoners te hebben kunnen toevoegen.

Op 27 maart heeft Harting Bank, de leverancier van de fiets, uitleg en instructie gegeven. Met een elektrisch aangedreven lier kan de rolstoel met de berijder op het platform van de fiets worden getrokken. Met 4 riemen wordt de rolstoel en de berijder daarna veilig vastgezet.

Het weer was slecht, dus buiten oefenenen ging niet. Dan maar binnen. Bewoner Henk Bron was bereidwillig als “proefkonijn” te fungeren. André Hebben, fietsvrijwilliger, kon even ervaren hoe het is om er mee te fietsen. Heel anders dan met de duo-fiets, maar dat zal snel wennen.

Op Koningsdag staat er een poffertjeskraam op het programma. Dan trakteren wij de bewoners op poffertjes.

Dit is het voor nu. Tot een volgende keer. Als bestuur wensen wij onze bewoners, hun familieleden, vrijwilligers, zorgmedewerkers en alle lezers een goede voorjaarstijd tijd toe.

Een hartelijke groet, mede namens Fenny, Anneke en Ingrid.

Henk Pranger.