In de week voor kerst hebben 11 bewoners een prachtig uitstapje gehad naar de Orchideeёnhoeve in Luttelgeest. 1 bewoner heeft het uitstapje meegemaakt in de wensambulance. Alle bewoners hebben die dag erg genoten van alles wat ze hebben gezien en meegemaakt.

 

Nadat bewoners en begeleiders een plaatsje in de bus gevonden hadden, vertrok omstreeks 10.30 uur de bus richting Luttelgeest. De reis ging via Wolvega. De chauffeur vertelde boeiend over het gebied waar wij langs kwamen. Hoe de rietkraggen in de Rottige Meente waren ontstaan.

En over Peter Stuyvesant, een bekend Nederlands politicus in de zeventiende eeuw. Die kort directeur van de ABC eilanden geweest is. Geboren in Peperga. En waarvan een standbeeld staat in Scherpenzeel.

Tegen 12.00 uur arriveerden we in de Orchideeёnhoeve. Daar werden we getrakteerd op een lunch in het Junglerestaurant. Met allerlei soorten broodjes en beleg. Iedereen heeft heerlijk gegeten. Daarna kon iedere bewoner, met begeleider, op eigen houtje een bezoek brengen aan het park. Gehuld in prachtige kerstsferen.

Het Amazone Regenwoud met de witoorpenseelaapjes, de Orchideeёntuin met de schildpaddenvijver of de Lorituin waar je Lori’s kon voeren. Als de vogels in de gaten hadden dat je voer voor ze had, kwamen ze met meer tegelijk op je af. Ze zetten zich pardoes neer op je armen en hoofd. Een mooi gezicht. Maar sommigen vonden het toch wel griezelig. Want soms lieten de lori’s plotseling een poepje op een plaats waar je dat liever niet hebt.

In de vlindervallei waren vlinders te bewonderen. Als ze stil op bladeren zaten ontdekte je ze haast niet. Als ze wegfladderden zag je hoe mooi van kleur ze waren. Prachtig blauw of met grijs bruine stippen. In de kwekerij heel veel soorten botanische orchideeën. In de tuin van Aart de stokstaartjes, rechtopstaand om daarna razendsnel in hun hol te verdwijnen. In het Makirijk waren onder andere Flamingo’s en de Rode Ibis te zien. Schitterende vogels. Ze waren erg tam en kwamen uit je hand eten.

De “zwevende” bloementuin met prachtig hangende planten en bloemen. Prachtig om te zien. Het Jungletheater, waar we een show hebben bezocht. Een interessant verhaal over een enorme vogelspin en een angstaanjagende Koningspython. En het enorme aquarium met haaien en veel andere soorten vissen. Alles bij elkaar, te veel om op te noemen. Je kwam ogen te kort. Hopelijk geven de foto’s een inkijkje in wat er allemaal is te zien. Zie ook de fotoreportage onder aan deze pagina.

Tegen half vier werden we weer in het Junglerestaurant verwacht. Hier konden we nog even napraten over alles wat we hadden gezien of meegemaakt. En hebben we nog genoten van een kop koffie of een bakje thee met iets lekkers erbij. Nadat nog een groepsfoto gemaakt is stond de bus rond half vijf klaar om ons weer naar Smilde te brengen. Hier arriveerden we rond zes uur.

En wat de bewoners toen nog niet wisten, is dat er voor hen en de bewoners die dit uitstapje niet gemaakt hadden, een kerstpakket op hun kamer was bezorgd. Met de wens dat het fijne kerstdagen en een voorspoedig en vredevol 2024 mogen worden.

We kunnen terugzien op een prachtig uitstapje. Iedereen heeft er erg van genoten en zal er met plezier aan terugdenken. Hartelijk dank aan de vrijwilligers/begeleiders deze dag. Zij hebben het mogelijk gemaakt dat de bewoners dit uitstapje hebben kunnen maken. En wij als Stichting zijn blij dat wij dit hebben kunnen aanbieden.

Henk Pranger.