Met 29 bewoners en een aantal vrijwilligers en zorgmedewerkers, hebben we op 16 juni 2022 een fantastische boottocht in Giethoorn gehad. Lange tijd was dit niet mogelijk. Daarom was het extra fijn dat dit nu weer kon. En wij als Stichting Vrienden van … dit de bewoners konden aanbieden.


Vanaf 10.00 uur verzamelden de bewoners zich in het restaurant voor nog een kopje koffie of thee. Iets te laat kwam de bus voorrijden. Alles en iedereen moest worden ingeladen. Zoals de rollators en de rolstoelen. Andere hulpmiddelen en medicijnen. Het zou een warme dag worden, dus ook veel water. Een hele klus, maar chauffeur Peter kreeg met behulp van een lift alles aan boord. Het vergde meer tijd dan gepland, maar rond half twaalf konden we vertrekken. Uitgezwaaid door achtergebleven medewerkers en familieleden.

           

         

Het weer kon niet beter, het zou een prachtige dag worden. En dat werd het ook. In Giethoorn werden we ontvangen in restaurant het Zwaantje. Hier kregen we een lekkere lunch met soep en een kroket. We hadden ondertussen ook wel trek in iets.

Na de lunch lagen er twee boten te wachten. 1 boot werd gedeeld met andere passagiers. De andere boot, waarin ik meevoer, was speciaal uitgerust met een grote lift waarmee de rolstoelers aan boord konden gaan. Met deze boot kan ook een bed met een patiënt worden vervoerd, zo vertelde de kapitein later.

         

     

Toen iedereen binnen boord was kon de vaartocht beginnen. Helemaal voorin zat co-kapitein Henk Bron die de echte kapitein op kruisingen aanwijzingen moest geen. En dat ging goed.

We voeren eerst door de grachten, kris kras door Giethoorn en vervolgens over het Bovenwijde weer terug. Kapitein (Jan) kon boeiend vertellen. Eerst in detail over Smilde. Zelfs dat hij in de Koepelkerk was gedoopt. Wat bleek: Jan was in Smilde aan de Seurmondsweg geboren en heeft daar een poos gewoond.

Verder over de geschiedenis van Giethoorn. Het ontstaan, de veenwinning die mensen aantrok, zodat er een gemeenschap ontstond. En hoe, en wat er allemaal is veranderd in de loop van de tijd. Giethoorn bestaat voor een groot deel uit water. Grachten en meren. Het wordt wel het Venetië van het Noorden genoemd.

       

Giethoorn werd in 1230 gesticht door de Flagellanten, vluchtelingen uit het Middellandse Zee gebied. Zij vonden er vele hoorns van wilde geiten en hebben hun nederzetting Geytenhorn genoemd. Later is deze naam verbasterd tot Geythorn. Zo is uiteindelijk de naam Giethoorn ontstaan.

Vroeger was de houten punter, die met de punterboom vooruit wordt geduwd, het vervoermiddel. Een lange ranke boot die nagenoeg op alle plaatsen kon komen. Veel plekken waren alleen met de boot te bereiken. Dat gaf wel eens problemen als bijvoorbeeld de dokter snel naar een patiënt moest. Nu zijn de boten van metaal of kunststof en uitgerust met een benzine- of elektromotor. Ze zijn nu veel sneller.

Jaarlijks weten wel 350.000 toeristen Giethoorn te vinden. Uit alle delen van de wereld. De laatste jaren vooral Chinezen. Veel van die toeristen willen varen en maken op de vreemdste plaatsen foto’s. Dat levert soms lachwekkende, maar ook gevaarlijke situaties op. Boten botsen op elkaar of mensen vallen overboord. Het is soms zo druk dat het filevaren is. De bewoners zijn dan ook blij dat het hoogseizoen voorbij is en de rust is weergekeerd. Maar zijn vooral blij dat de toeristen geweest zijn. Het is op dit moment de hoofdbron van hun inkomsten.

             

Om vier uur meerden wij, na een mooie tocht, weer aan bij de kade van het Zwaantje. In de zon op het terras konden we nog even napraten en genieten van een ijsje en een glaasje fris, waarna het voor chauffeur Peter tijd werd alles en iedereen weer in bus te hijsen om naar Smilde te vertrekken. Terug in Smilde werden we in het restaurant ontvangen met patat en iets lekkers erbij. Om af te sluiten met een ijsje en koffie.

De thuisblijvers werden ook niet vergeten. Ieder van hen ontving een fruit-smikkel pakket.



De bewoners en begeleiders kunnen terugzien op een schitterende zonovergoten dag. Waar ze nog lang van kunnen nagenieten. Dat de bewoners het prachtig hebben gevonden blijkt uit het briefje van één van de bewoners, die schrijft:

Beste Vrienden v/d Driemaster,

Bij dezen wil ik jullie heel hartelijk bedanken voor de prachtige dag die jullie voor ons hebben georganiseerd met het uitstapje naar Giethoorn.

Hartelijk dank.

Van ons natuurlijk een hartelijk dank aan alle vrijwilligers en zorgmedewerkers die de bewoners begeleid hebben en bij het reisje voor hen hebben gezorgd.       

Namens de Stichting, Henk Pranger.