Op 19 december 2018 is het precies 10 jaar geleden dat de Stichting Vrienden van De Driemaster officieel van start ging. Op die datum werd bij notariskantoor Tijdhof, Daverschot en de Jong Posthumus de officiële akte van oprichting getekend.
Maar al een jaar eerder waren we druk bezig met de voorbereidingen. Op initiatief van de toenmalige Zorgmanager werd door enkele mensen hard gewerkt aan de voorbereidingen. Er moesten bestuursleden worden gezocht en er moesten afspraken worden gemaakt over organisatorische zaken. Dat lukte gelukkig redelijk vlot.

De bazaarcommissie was de voorloper van onze Stichting. Een groepje medewerkers organiseerde van 2000 – 2013 ieder jaar een bazaar wat veel geld in het laadje bracht. Samen met een groep vrijwilligers was de jaarlijkse bazaar een hoogtepunt voor bewoners, familie en dorpsgenoten.

Toen stichting vrienden van… officieel van start ging is het geld vanuit deze bazaarrekening en geldkistje gestort op rekening van Stichting Vrienden van…

De doelstelling van de Stichting Vrienden van… is: “het bevorderen van het welzijn van de bewoners van Zorgcentrum De Driemaster in Smilde”. We zijn er dus enkel en alleen voor de bewoners. Als er geen bewoners zouden zijn dan zouden wij er ook niet zijn.

We hebben in die 10 jaar heel wat kunnen doen voor de bewoners. Enkele voorbeelden: uitstapjes naar Aqua Zoo, Dierentuin Emmen, Orchideënhoeve Luttelgeest en de Friese Meren, trekker- tramtocht door Drenthe. Verder de duofiets, met later een trapondersteuning, statieportret Koningspaar, een speciale lepel t.g.v. de troonwisseling, traktatie met de 80e verjaardag van prinses Beatrix. Cavia’s, hun onderkomen en jarenlang voer, hooi etc. Bijdragen aan optredens, o.a. belevingsconcert en modeshow. De cadeautjes voor Sinterklaasfeest en aanpassing van de kleding van de Sint. Aanschaf gourmetstellen, bakplaten en kniepertjesijzers, fototoestel met toebehoren, microfoon, headset microfoon, de kogels voor het kegelspel, kerstversiering en kerstverlichting, fleecedekens en grootletterboeken voor de bibliotheek. De jaarlijkse lentebloemetjes, Drentse koffietafels, barbecues enz.

Topper was vele jaren de bazaar! Een gezellig evenement dat altijd veel bezoekers trok en veel opleverde voor onze kas! Helaas is dat een paar jaar geleden gestopt in verband met de terugloop van organiserende vrijwilligers. Er wordt nu met allerlei andere acties geld opgehaald.

Het meest verdrietige moment in de afgelopen jaren was het sterven van ons actief en betrokken bestuurslid Janny Koers-Strijk op 6 december 2015. Janny werd 70 jaar.

Wij hopen nog lang wensen van bewoners te kunnen vervullen.

Ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum van de Stichting Vrienden van…. kregen alle bewoners van de Driemaster op 12 december jl. een prachtige azalea aangeboden.Het bestuur van de Stichting Vrienden van De Driemaster:

Anneke Boelens, Ingrid van Dam, Tieme Meints, Henk Pranger en Fenny Veldman.