Als u dit leest zijn de kerstdagen en de jaarwisseling voorbij en zitten we in januari, vanouds een wintermaand. Ik hoop dat we gespaard worden voor gladheid. Bij het ouder worden word ik daar steeds allergischer voor. Voor de zekerheid heb ik de winterbanden maar weer onder m’n auto laten zetten. Dat geeft me een wat veiliger gevoel!


Op dinsdagavond 4 december j.l. hadden we weer onze bestuursvergadering. Anneke Boelens was weer aanwezig na haar polsblessure. Ze trakteerde op een heerlijk stuk Sinterklaasgebak! We behandelden de vaste onderwerpen: opening, ingekomen stukken, verslag van de vorige vergadering en zaken daaruit, financiën en rondvraag. Uit een overzicht van Linda, onze site-begeleider blijkt dat er in het 3e kwartaal 2018 weer meer mensen onze site www.Vriendenvandedriemaster.nl hebben bezocht! (2139). Gemiddeld 165 bezoekers per week (2e kwartaal 136).

De hoofdmoot van de vergadering was het maken van afspraken in verband met ons 10-jarig jubileum op 19 december. Het is de bedoeling dat de bewoners van de Driemaster op woensdag 12 december een plant krijgen. Er zal een kaart bij de plant worden gevoegd waarop dit heuglijke feit zal worden gememoreerd. Op 9 april a.s. vergaderen we weer. Dan is het al weer volop voorjaar!



Als je ziet wat we als Vrienden van…. In de afgelopen 10 jaar allemaal voor de bewoners hebben gedaan dan is het eigenlijk een wonder dat we niet meer donateurs hebben! Het aantal loopt steeds verder terug!

Misschien is ons 10-jarig jubileum een goede gelegenheid om u op te geven als donateur. Elk bedrag(je) is welkom! Informatie en opgave bij Fenny of via de website. Geeft u zich op? Keigoed!



Iets heel anders. Weet u dat er een groot tekort is aan openbare toiletten?. Eén op de vier buik- en blaaspatiënten gaat in verband daarmee nooit de deur uit!  Ruim 80 procent van de mensen zoekt wel een tevergeefs naar een openbaar toilet. Ik las dat meer dan de helft van de buik- en blaaspatiënten bij aandrang binnen 5 minuten een toilet nodig heeft. Daarom zou er in steden (maar ook in dorpen) om de 500 meter een toegankelijk toilet moeten zijn. Slechts één op de zes patiënten vindt daadwerkelijk een toilet binnen die tijd! Bovendien worden vier op de tien patiënten bij hoge nood wel eens geweigerd bij een toilet in winkels, horeca, supermarkten en overheidsgebouwen!

De Maag-Lever- Darmstichting is samen met diverse patiëntenverenigingen bezig om daar wat aan te doen. Ze willen, samen met Rover (treinreizigersclub) proberen om dit probleem binnen een paar jaar op te lossen. Ik ben benieuwd. Er schijnt zelfs een HogeNood-app te zijn (https//www.hogenood.nu/index.php) . Overheden en ondernemers kunnen daar hun toiletlocaties aanmelden zodat deze voor iedereen vindbaar zijn.



Ten slotte nog iets over mantelzorgers wat mij zorgen baart! Meer dan de helft van de mantelzorgers van mensen met dementie ervaart problemen met hun lichamelijke of geestelijke gezondheid. Ook voelen zij zich bijna twee keer zo vaak eenzaam als mensen uit de algemene Nederlandse bevolking. Dat blijkt uit de zesde editie van de Dementiemonitor Mantelzorg, een tweejaarlijks landelijk onderzoek van Alzheimer Nederland en het Nivel. Dit jaar werden 4459 mantelzorgers bevraagd over ondersteuning, belasting, zorg en de impact van mantelzorg op hun leven.

Uit het onderzoek blijkt dat 1 op de 8 mantelzorgers van mensen met een dementie zich zwaar of overbelast voelt. Bijna de helft van de mantelzorgers, die deelnamen aan de monitor, gaf aan dat de zorg voor hun naaste vooral op hen neerkomt en dat familieleden of vrienden geen wezenlijk aandeel in de zorg hebben. Verontrustende uitkomsten!



Mantelzorgers hebben niet alleen behoefte aan ondersteuning bij de dagelijkse verzorging van hun naaste en aan huishoudelijke hulp zo blijkt uit de monitor maar ook aan vormen van ondersteuning die de mantelzorger lucht geeft, zoals respijtzorg. Daarbij wordt de zorg tijdelijk overgenomen van de mantelzorger. Dat kan de zorgdruk verlichten en de mantelzorger helpen zijn of haar sociale contacten in stand te houden.

Er zou nog veel meer te zeggen zijn over de problemen die mantelzorgers bij hun zorg ondervinden. Ik laat het hierbij.

Albert Einstein zei: ‘Ik denk nooit aan de toekomst, zij komt gauw genoeg!